Dubai çikolatasında kanser riski. Uzmanı uyardı

Dubai çikolatasının merdiven altı üretimi konusunda uyaran Biruni Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, son günlerde gündemden düşmeyen Dubai çikolatasında kullanıldığı tez edilen Antep fıstığında ‘küf ve aflatoksin’nın insan bedenine vereceği ziyanları sıraladı.

‘KRONİK MARUZİYET İSE KARACİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIR’

“Aflatoksin maruziyeti, akut ve kronik zehirlenmelere yol açabilir. Akut durumdaki komplikasyon, sarılık, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve vefata kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkabilir. Kronik maruziyet ise kalp kanseri riskini arttırır, hepatosellüler karsinom rol oynar. Bunun yanı sıra, aflatoksin sistemi sistemi baskı yaparak duruma karşı beden direncini gösterir. Büyüme geriliği ve beslenme yetersizliği üzere bakımlara da yol açar. Küfler ise toksik tesirlerin yanı sıra değişira, astım ve bronşit üzere teneffüs yolu enfeksiyonuna neden olur. Bağışıklık sistemi zayıf bireylerde önemli iklim riskleri oluşturur.”

‘TÜKETİCİLER İSE ESERLERİNİN GÖRÜNÜMÜNÜ VE KOKUSUNU İCELEMELİ’

Antep fıstığı üzere kuruyemişlerde küf ve aflatoksin oluşumunun engellenmesi için hakikat hasat, kurutma, depolama ve sürece sistemlerinin ehemmiyetine dikkat çeken Çakaloğlu, dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir