Kayseri’de yeşil mercimek ekimi artırılıyor


KAYSERİ (İGFA) – Yerli Yeşil Mercimek Üretimi projesi kapsamında, Kayseri Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere sertifikalı tohumlar dağıtıldı.

Oluşturulan eğitim programları ve verilen teknik takviyelerle, ekim alanlarında çoklu eser yetiştiriciliği, eser kayıplarının azaltılması ve onarıcı tarım bahislerinde da çalışmalar yapılıyor ve üreticilerin yetkinlikleri artırılıyor. Migros’un alım garantisi, lojistik ve paketleme takviyesi ile çiftçiler güçleniyor.

2024 yılı için Kayseri’de 4 bin dekar, Kayseri Şeker’in üretim yaptırdığı komşu vilayetlerde yaklaşık 6 bin dekar olmak üzere toplam 10 bin dekar alanda mercimek ekimi gerçekleştirildi. Üretilen yüzde yüz yerli yeşil mercimek, Migros ile Türkiye çapında tüketiciye ulaşmaya başladı.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Kayserimizin, kuru fasulye ve nohutta olduğu üzere yerli yeşil mercimek üretiminde de değerli bir üretim merkezi olacağına inanıyoruz” dedi. Vali Çiçek, bu projede, Tarım ve Orman Bakanlığımızın Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen 38 bin kg yerli yeşil mercimek tohumu çiftçilerimize ulaştırıldığını söyledi.

Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur ise, stratejik iş birliği ile Türkiye’de her tencereye yerli yeşil mercimek gireceğini kaydetti.

Kayseri Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yerel kaynakların dayanaklarıyla yüzde 50 hibeli olarak 38 bin kilogram sertifikalı ve yerli çeşit yeşil mercimek tohumunu üreticilere ulaştırdıklarını belirterek ,”Üretim dönemi mühletince teknik takımlarımız tarafından çiftçilerimize teknik dayanak sağlıyoruz. Bu projemizle münavebeye âlâ bir alternatif olan mercimekle toprak sıhhatini koruyarak, sürdürülebilir çevreci uygulamalarını da desteklemiş oluyoruz” dedi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Lideri Hüseyin Akay, “Tüketicilere kaliteli ve ulusal eserler ulaştırmaktan gurur duyuyoruz. Kayseri Şeker ve Migros iş birliği ile üretim çeşitliliği ve toprak verimliliğini artırmak hedefiyle, tarım parsellerinde birlikte yetiştiricilik (intercropping) modeli ile Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Şeker pancarı sıra ortasına yeşil mercimek ekimini teşvik ederek, toprak yapısının güzelleştirilmesini, birebir tarladan birden fazla eser elde edilmesini ve lokal tarımda çağdaş tekniklerin kullanımını teşvik eden sürdürülebilir bir tarım modeli amaçlıyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir